جاذبه و دیدنی های کرمانشاه
استان کرمانشاه یکی از پرجاذبهترین مناطق ایران محسوب میشود؛ زیرا نزدیک به ۴۰۰۰ جاذبه ددر این استان وجود دارد. شهر کرمانشاه مرکز این استان و همچنین پرجمعیتترین و بزرگترین شهر کردنشین ایران است. اگر سلیقه سفری متنوع را دارید، سفر به کرمانشاه برایتان لذتبخش و متنوع خواهد بود، زیرا میتوانید با دیدن آثار باستانی و تاریخی در دالان تاریخ ایران چرخی بزنید و سپس با لمس طبیعت این منطقه، پهنههای بکر و بیکران کشور را ببینید.
بناهای تاریخی، مذهبی و فرهنگی
طاق بستان
طاق بستان که یکی از معروفترین مکانهای توریستی شهر کرمانشاه است، مجموعهای از سنگ نگارهها و سنگ نبشتههای دوره ساسانی است که در شمال غربی شهر کرمانشاه قرار دارد. این مجموعه ارزش هنری و تاریخی زیادی دارد که شامل دو طاق بزرگ و کوچک و چند سنگ نبشته است. آنچه روی سنگهای دو طاق حجاری شده، صحنههای تاریخی تاجگذاری خسرو پرویز، تاجگذاری اردشیر دوم، تاجگذاری شاهپور دوم و سوم است.
وجود کوه و چشمه در این مکان، آن را به گردشگاهی مفرح تبدیل کرده که از زمانهای دیرین تا به امروز مورد توجه بوده است. این اثر در ۱۵ دیماه سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. طاق بستان قرار بود روزی در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گیرد؛ اما مغازههای کبابی و خانههای اطراف آن مانع این اقدام هستند و مشکلات فراوانی نیز برای این اثر مهم تاریخی ایجاد کردهاند.
بیستون
مجموعه تاریخی بیستون در ۳۰ کیلومتری شمال شرقی شهر کرمانشاه، جنوب غربی شهر بیستون و در پای کوهی به همین نام در مسیر همدان به کرمانشاه قرار دارد. قداست کوه بیستون، شرایط مطلوب آب و هوایی و قرارگیری بر سر مسیرهای مهمی از جمله جاده ابریشم باعث شد تا پادشاهان و فرمانروایان بسیاری به این منطقه توجه کنند و آثار و یادگارهای بیبدیلی در دل و دامنه این کوه به یادگار مانده است.
این محوطه تاریخی، فرهنگی و طبیعی ۲۸ اثر ثبت شده ملی دارد و در حریم آن بیش از ۱۵۰ اثر تاریخی شناسایی شده است. کتیبه و نقش برجسته داریوش نیز در سال ۱۳۸۵ در فهرست جهانی یونسکو ثبت شده است. این اثر مربوط به دوره هخامنشیان است.
تکیه معاون الملک
حسین خان معینالرعایا ۱۱۴ سال پیش تکیه معاون الملک را در شهر کرمانشاه بنا کرد و بعدها به همت حسن خان معینالملک تکمیل شد. این مجموعه از سه بخش اصلی حسینیه، زینبیه و عباسیه تشکیل شده و کاشیکاری زیبای آن در جهان بیهمتا است. رنگهای به کار رفته در کاشیهای این بنا طبیعی بوده و زیبایی خاصی به این اثر بخشیدهاند.تکیه معاون الملک میزبان عزاداریهای مردم کرمانشاه بوده است. بخش زینبیه برای بانوان ساخته شده بود که دارای دو درب بوده است. بانوان هنگام ورود از دری استفاده میکردند که در بخش بالایی زینبیه تعبیه شده بود. این امر باعث میشد بدون برخورد با مردها بتوانند در تکیه رفت و آمد کرده و در مراسم عزاداری شرکت کنند.
تکیه بیگلربیگی
تیکه بیگلربیگی در بافت کهن شهر کرمانشاه در محله قدیمی فیضآباد قرار دارد. این تکیه در زمان قاجار ساخته شده است. تکیه بیگلربیگی آیینهکاری منحصربهفردی دارد و از این نظر در میان تکیههای شهر کرمانشاه بینظیر است. در سمت غربی حیاط تکیه، تالار آیینهکاری بزرگی ساخته شده که به حسینیه معروف است. این تالار با کتیبههایی تزیین شده است که به دوران مظفرالدین شاه تعلق دارد.
در دو طرف دیگر این تالار، اتاق وسیع مهمانخانه بیگلربیگی قرار دارد. تکیه بیگلربیگی اکنون به عنوان موزه خط و کتابت کرمانشاه، پذیرای بازدیدکنندگان و علاقهمندان است. همچنین اسناد قدیمی مربوط به خانواده بیگلربیگی نیز در این موزه به نمایش گذاشته شدهاند.
طبیعت گردی و ماجراجویی
پارک کوهستان
پارک کوهستان در شمال شهر کرمانشاه و در نزدیکی محوطه تاریخی طاق بستان قرار دارد. این پارک از بزرگترین و زیباترین پارکهای توریستی کرمانشاه است. نورپردازی زیبا و دو آبشار مصنوعی که در این پارک ساخته شده، زیبایی خاصی به این پارک بخشیده است. پارک کوهستان بام کرمانشاه بوده و از این پارک میتوانید منظره زیبای شهر را نظاره کنید. همچنین غار دو اشکفت نیز در این پارک قرار دارد.
غار پراو
غار پَراو نام غاری در کوه پراو است که در ۱۲ کیلومتری شمال شرق کرمانشاه، میان کوه طاق بستان و کوه بیستون قرار دارد. این غار در جنوب منطقهای به نام میدان پراو است که در ۳۰۰ متری پایین قله شیخ علیخان یا قله پراو قرار دارد. پَراو در زبان محلی به معنای پر آب است.غار پراو ۴۰ سال پیش کشف شد. آن زمان بزرگترین غار عمودی دنیا بوده است و به همین دلیل لقب «اورست غارهای جهان» را به آن دادهاند. غار پراو دومین اثر طبیعی ملی کرمانشاه است که سازمان حفاظت محیط زیست ایران در سال ۱۳۸۸ آن را به ثبت رساند.
سرآب نیلوفر
سرآب نیلوفر دریاچه کوچکی در ۲۰ کیلومتری شمال غرب کرمانشاه است. این دریاچه مملو از گلهای نیلوفر آبی است و در فصول گرم سال غنچهها و برگهای آن سر از آب برآورده و قسمت زیادی از آن را میپوشانند. اطراف این سرآب تأسیسات رفاهی گردشگری احداث شده است. سرآب نیلوفر پنجاهوپنجمین اثر طبیعی ملی است که در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
تالاب هشیلان
تالاب هشیلان در حدود ۳۰ کیلومتری شمال غربی شهر کرمانشاه قرار دارد. اداره کل حفاظت محیط زیست کرمانشاه، این تالاب را به عنوان منطقه شکار و تیراندازی ممنوع اعلام کرده است. در اين تالاب حدود ۱۱۰ جزيره كوچک و بزرگ با مساحت تقريبی از ۱۰۰ مترمربع تا حدود يک هكتار وجود دارند که در فصل زمستان و در روزهای پر باران، در اثر افزایش دبی آب تالاب، بعضی از آنها در زیر آب پنهان میشوند. نام تالاب بر اساس گویش کردی، مرکب از دو بخش «هشی» به معنی مار و «لان» به معنای خانه است. بنابراین نام هشیلان به معنی لانه ماران است؛ زیرا در این تالاب تعداد زیادی مار به ویژه مار آبی و مار چلیپر وجود دارند.